به گزارش صدای شهر مسعود لطیفیان معاون پژوهشی و توسعه فناوری موسسه تحقیقاتی علوم باغی در برنامه “صبح بخیر ایران” شبکه یک سیما اظهار داشت: تغییرات اقلیمی و افزایش دما که در کشور اتفاق افتاده است اهمیت کشت محصولات گرمسیری و نیمه‌گرمسیری را دوچندان می‌کند. از سوی دیگر، کشت این محصولات به لحاظ اقتصادی نیز به صرفه است و ارزآوری بالایی را برای کشور دارد.
لطیفیان تاکید کرد: محصولات گرمسیری و نیمه‌گرمسیری مانند خرما، مرکبات، کیوی و… پتانسیل ژنتیکی بالاتری نسبت به مقاومت در برابر کم‌آبی در قیاس با سایر میوه‌ها دارند و شاید به لحاظ صادرات و ارزآوری پس از نفت و گاز در رده دوم قرار بگیرند.
وی با تاکید بر این‌که طراحی الگوی کشت برای این محصولات در آینده باغبانی کشور بسیار موثر است اظهار کرد: موسسه تحقیقات علوم باغی به عنوان بازوی تحقیق و توسعه وزارت جهاد کشاورزی برنامه‌های منسجمی برای معرفی ارقام جدید و فناوری‌های مناسب برای توسعه کشت محصولات گرمسیری و نیمه‌گرمسیری در کشور دارد. این وزارتخانه همچنین در حال تهیه طرحی است که علاوه بر مبحث الگوی کشت محصولات باغی، موضوع استراتژی تولید را که دربرگیرنده مصالح اقتصادی و اجتماعی در کنار مصالح اقلیمی است برای این محصولات تدوین کند.
معاون پژوهشی موسسه تحقیقات علوم باغی در تعریف الگوی کشت گفت: الگوی کشت به این معناست که ما چه محصولی را در چه اقلیم‌هایی و به چه مقدار کشت کنیم. الگوی کشت یک موضوع چند بعدی است و عوامل مختلفی در آن تاثیر دارد. با توجه به اقلیم‌های کشور طبعاً محصولاتی را می‌توانیم کشت کنیم که پتانسیل کشت را در منطقه مورد نظر داشته باشد. از سوی دیگر، کشت این محصول چقدر می‌تواند به لحاظ اقتصادی به صرفه باشد و در مباحث الگوی پایداری، چه میزان اشتغال‌زایی را به دنبال دارد.
لطیفیان ادامه داد: با الگوی کشت می‌توانیم مناطقی را انتخاب کنیم که تاثیرپذیری‌شان از تغییرات اقلیمی حداقلی باشد. بحث الگوی کشت در حال حاضر بیشتر درباره محصولات زراعی مانند گندم، جو و برنج مطرح است و نوع آن در مورد محصولات باغی از آن‌جا که کشت این محصولات سرمایه‌گذاری بلندمدت نیاز دارد، متفاوت است.
لطیفیان درباره تاثیرات افزایش دما بر عملکرد درختان میوه حتی از نوع گرمسیری و نیمه‌گرمسیری‌اش تصریح کرد: تنش‌های دمایی و تواتر آن تاثیرات عمیقی بر تولید محصولات گرمسیری و نیمه‌گرمسیری می‌گذارد. از جمله مباحثی همچون آفات و بیماری‌های گیاهی، کیفیت محصول و میزان مصرف آب و کود را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
معاون پژوهشی و توسعه فناوری موسسه تحقیقات علوم باغی بیان کرد: افزایش ۲ درجه سانتیگرادی دمای هوا می‌تواند به افزایش ۲۵ درصدی نرخ جمعیت آفات منجر شود که طغیان آفات را به همراه خواهد داشت. از سوی دیگر، دمای گرم و فضای مرطوب باعث رشد بیماری‌های قارچی در گیاهان می‌شود. بسیاری از سموم کنترل آفات نیز در شرایط تنش دمایی کارآیی خود را از دست می‌دهند.
انتهای پیام/

Source link

سهام:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *